En familjetradition av orientaliskt hantverk

Vi i familjen Ramzi har skapat orientaliska bakverk för hand i över 50 år.

Baklava med valnöt

En familjehistoria i smakens tecken

Haji Ramzi, startade sitt första bageri 1972 i staden Erbil i norra Irak. Men innan dess flyttade Haji från sin hemby till Erbil och började arbeta som anställd på ett bageri, det var där han först lärde sig om det genuina hantverket.

Efter några år som anställd öppnade Haji ett eget bageri. Det blev en succé och bageriet blev snabbt välkänt. Det fick smeknamnet ”Haji Ramzi Baklavachi” som betyder ”Baklavabagaren Haji Ramzi”. Sedan dess har familjen kallats för Haji Ramzi Baklavachi.

I slutet av 90-talet flyttade hela familjen till Göteborg. De fortsatte att baka sina fantastiska orientaliska bakverk i Sverige. År 2000 startade Haji Ramzi och en av sönerna, Kaiwan Ramzi, företaget Hawler.

Den första produktionen ägde rum i en källarlokal och för att leverera till kunderna åkte Kaiwan spårvagn till dem. När kunderna blev allt fler började Kaiwan leverera bakverken personligen med budbil. Idag tillverkas flertalet sorters baklava och de unika orientaliska bakverken levereras numera till butiker över hela landet.

Kaiwan Ramzi - Nya smaker med mindre socker

Året 2017 lanserade företaget ett nytt varumärke, Kaiwan Ramzi®, since 2000. Kaiwan har tagit fram helt nya recept för sitt eget varumärke. Dessa innehåller mindre socker än familjens övriga baklavasortiment. Varumärket kompletterar en efterfrågan från kunder som vill ha mindre socker och mer smak.